Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Saya Haji..Haji...Haji Mustafa (Over la pulak)..
Pagi ni rajin la pulak nak masak Kew Teow Goreng..
Terasa nak makan Kew Teow Goreng je..
Resepi ni simple je...
Maklum je la baru belajar masak..
So cakap banyak pun tak guna kan..
Moh la kite layan resepi Kew Teow Goreng..
Bahan-Bahannya
1 bungkus Keow Teow (relai, cuci dan toskan)
Segenggam ayam yang dah dipotong kecil2
(Ikut suke hati nak letak ayam @ daging @ udang@ sorong @ kerang)
50 sen daun kucai
1 biji telur ayam
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 sudu besar bawang besar (dimesin)
1 sudu besar cili kering yang dimesin
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1 camca gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih yang dicincang halus sehingga warna kekuningan
3. Tumiskan cili kering yang dah dimesin dan gula sehingga terbit minyak (dalam bahase tranung biar naik minyok)
4. Masukkan ayam @ udang @ sotong @ daging @ kerang. Kacau sehingga rata.
5. Masukkan air. Biarkan sehingga ayam atau lain-lain (selain dari ayam) masak.
6. Masukkan telur. Kacau sehingga telur tu betul-betul hancur.
7. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap, garam. Kacau samapi sebati
8. Masukkan Keow Teow dan daun kucai. Masak dengan api perlahan
9. Last sekali, rasa dan kalau semua rasa dah ada, boleh matikan api.
10. Nak lebih sedap, taburkan bawang goreng, daun sup. Makan dengan cili jeruk..perghh..
Berjaya jugak Gee asapkan dapurkan dapur hari ni. Biasanya mak je yang tolong asapkan.
Okey la. Nanti kalau ada resepi, Gee kongsikan lagi ye..
Nak fly jap
Bye..Bye Semua....
Saya Haji..Haji...Haji Mustafa (Over la pulak)..
Pagi ni rajin la pulak nak masak Kew Teow Goreng..
Terasa nak makan Kew Teow Goreng je..
Resepi ni simple je...
Maklum je la baru belajar masak..
So cakap banyak pun tak guna kan..
Moh la kite layan resepi Kew Teow Goreng..
Bahan-Bahannya
1 bungkus Keow Teow (relai, cuci dan toskan)
Segenggam ayam yang dah dipotong kecil2
(Ikut suke hati nak letak ayam @ daging @ udang@ sorong @ kerang)
50 sen daun kucai
1 biji telur ayam
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 sudu besar bawang besar (dimesin)
1 sudu besar cili kering yang dimesin
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1 camca gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih yang dicincang halus sehingga warna kekuningan
3. Tumiskan cili kering yang dah dimesin dan gula sehingga terbit minyak (dalam bahase tranung biar naik minyok)
4. Masukkan ayam @ udang @ sotong @ daging @ kerang. Kacau sehingga rata.
5. Masukkan air. Biarkan sehingga ayam atau lain-lain (selain dari ayam) masak.
6. Masukkan telur. Kacau sehingga telur tu betul-betul hancur.
7. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap, garam. Kacau samapi sebati
8. Masukkan Keow Teow dan daun kucai. Masak dengan api perlahan
9. Last sekali, rasa dan kalau semua rasa dah ada, boleh matikan api.
10. Nak lebih sedap, taburkan bawang goreng, daun sup. Makan dengan cili jeruk..perghh..
Berjaya jugak Gee asapkan dapurkan dapur hari ni. Biasanya mak je yang tolong asapkan.
Okey la. Nanti kalau ada resepi, Gee kongsikan lagi ye..
Nak fly jap
Bye..Bye Semua....
No comments:
Post a Comment