Wednesday, 30 March 2011

Jackie Chan Meninggal Dunia


Semalam kat Facebook kecoh diorang cakap Jackie Chan dah meninggal dunia akibat sakit jantung. Gee pulak antara percaya dengan tak la kan. Macam masa Michael Jackson meninggal dunia, Gee tak percaya. Kot la sekadar gurauan je. Alih-alih betul.


Kalau betul-betul Jackie Chan tu meninggal, tak kan lah tak der dalam berita, radio, surat khabar kan. Mentang-mentang zaman dah canggih, sume kat FB or Twitter je. Pe la korang ni. Nak cakap buat April Fool, terlalu awal. Ada 2 hari lagi. Sabar ye. Kesian kat Jackie Chan dan peminat-peminatnya.


Pe kata korang layan berita kat bawah ni. Sumbernye adalah MSTAR onlineNEW DELHI: Bintang filem legenda Hong Kong Jackie Chan, 56, menjadi mangsa terbaru laman sosial Twitter apabila berita mengenai kematiannya ekoran serangan jantung tersebar luas di Internet, Isnin.


Menurut laporan yang dipetik daripada ibnlive.com, khabar angin itu tersebar apabila sebuah artikel palsu yang menggunakan nama CNN telah dimuatnaik oleh seorang penulis blog bergelar Skiphopz. Susulan artikel berjudul 'Jackie Chan Meninggal Akibat Serangan Jantung' itu, laman Twitter telah dibanjiri limpahan ucapan takziah daripada kalangan peminat.


Laporan itu turut memaparkan ucapan palsu Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berhubung kematian Chan yang berbunyi: "Jackie Chan seorang lelaki berbakat besar dan begitu sinonim dengan imej kemanusiaan. Dia akan terus abadi dalam hati kita semua, seorang lelaki yang memberikan inspirasi kepada pelbagai generasi.


Sebelum ini kita telah kehilangan Nate Dogg, kini Jackie Chan pula." Chan yang masih hidup bagaimanapun dilaporkan bakal muncul dengan filem terbaru iaitu 1911, tahun ini.
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...